Kinderen van nu krijgen enorm veel prikkels binnen, mede doordat ze nog volop in ontwikkeling zijn, raken ze hierdoor vaak overbelast en lopen zo vast in hun ontwikkeling. Helemaal wanneer ze ook hooggevoelig zijn. Ze hebben tijd nodig om indrukken te verwerken. Rust, regelmaat & reinheid, oude begrippen maar nog steeds heel belangrijk voor ze.

Hooggevoelige kinderen kunnen heel slecht tegen onrecht en komen graag voor anderen op. Bij deze nieuwetijdskinderen komt alles veel intenser binnen. Ze hebben dan ineens bv buikpijn en weten dan niet waar het vandaan komt.

Ook kunnen allergieen en voedselintoleranties opspelen. Alle toevoegingen zoals smaakversterkers, kleurstoffen, E-nummers etc doen er geen goed aan. Vaak zie je een koemelkallergie waardoor ze steeds verkouden lijken en hebben ze last van eczeem.

Net zoals andere kinderen hebben HSK(hoogsensitieve kinderen) behoefte aan liefde en bevestiging. Maar ze hebben soms zo'n last van zelfkritiek dat het fijn is om ze een extra complimentje te geven. Dat mag in overvloed want een hooggevoelig kind zal niet gauw naast zijn schoenen gaan lopen.